Nyheter
Mar 16, 2023

Norge først ut med Sharebus bussdeling

Den nye delingsplattformen Ferdia Sharebus, med solide busselskap i ryggen, lar privatpersoner og bedrifter opprette bussturer gratis.

Den nye delingsplattformen Ferdia Sharebus, med solide busselskap i ryggen, lar privatpersoner og bedrifter opprette bussturer gratis. Bussene fylles ved at de reisende verver medpassasjerer og i samarbeid med reisemålene. Bussdelingstjenesten Ferdia Sharebus skal etter hvert ut i Europa, men norske reisende får muligheten først. 

Foto: Sommerbris. Fra Sommerbris 2022 hvor festivaldeltakere ankom festivalen med bussdeling fra Ferdia Sharebus.

Det norske selskapet Ferdia har jobbet frem en robust plattform som utfordrer privatbilen med en effektiv, fleksibel, sosial og grønn transportløsning basert på buss. Norske kunder som har fått teste løsningen er begeistret og tror mange vil få glede av tjenesten nå som den rulles ut bredere. Ferdia Sharebus skal til Sverige og Danmark neste år, og videre ut i Europa så snart som mulig. 

Ekteparet Gunn og Bjørn Arild Johansen fra Alta var nylig med på Nordisk Dansegalla i Sandefjord. De oppdaget bussdelingstilbudet fra Ferdia Sharebus gjennom arrangørens nettsider. 

- Vi valgte Sharebus og det fungerte helt utmerket. Reiseveien ble enklere, og vi kunne sitte høyt og komfortabelt uten å stresse med bytte av kolletivtilbud.

Mona Kulseth var også på dansegallaen og reiser gjerne med Sharebus igjen. 

- Utmerket service begge veier. Jeg har ikke bil, så dette var et godt alternativ til tog, som hadde vært mer komplisert, sier Kulseth.

Arrangøren skryter også av løsningen: 

- Med Sharebus kunne vi endelig tilby publikum et konkurransedyktig alternativ til bilen. Jeg tenker at samkjøring er bra for miljøet og ikke minst veldig sosialt. I tillegg er Sharebus komfortabelt og sømløst - uten bytte av transportmiddel. Gjennom å øke tilgjengeligheten og bedre reiseveien har vi et unikt tilbud til gjestene på våre arrangement. Dette har et stort potensial for å møte publikums behov i fremtiden, sier Jan Einar Johnsen i Kjentfolk AS som var Produsent for Nordisk Dansegalla.

Først ute med bussdeling

Foto: Torill Henriksen. Håkon Sæther, Daglig leder i Ferdia AS.

Det skjer mye spennende innen mobilitet, særlig mikromobilitet og bildeling. Bussdeling er nytt og passer godt for de litt lengre turene. 

- Vi merker at Sharebus har truffet en nerve hos arrangører og destinasjoner, i tillegg til travle foreldre som må organisere kjøring til bortekamp. Med bussdeling unngås logistikkstress og det er hyggelig at hele gruppen reiser sammen, sier daglig leder Håkon Sæther i Ferdia.

- Nå lanserer vi en mer fleksibel og robust plattform, og er klare til å ta tjenesten ut til andre land. I Norge har vi jobbet opp et stort nettverk av busser. Snart har vi også bussnettverk til å lansere Sharebus utenfor Norge, sier Sæther.

Kjærkomment tilbud

Foto. Andreas F. Sørensen, NKA og Ola Hobber Nilsen, Ferdia AS.

Norske Kulturarrangører, som har 500 medlemsbedrifter, ser at Sharebus løser flere utfordringer – både for arrangører og reisende.

- Norske Kulturarrangører (NKA) er stolt samarbeidspartner med Ferdia Sharebus. Konseptet er genialt fordi det løser en logistikkutfordring for de reisende, samtidig som vi slipper koordinering og betaling. Vi benyttet Sharebus til årets store happening, nemlig Arrangørkonferansen 2022. Her satte vi opp Sharebus fra flyplassen til Narvik sentrum, og resultatet var to fulle busser som både var raskere og rimeligere enn alternativene. I tillegg er samkjøring bra for miljøet og sosialt, sier Andreas Feen Sørensen i Norske Kulturarrangører (NKA).

Miljøstiftelsen Zero ønsker også Sharebus velkommen.

- Vi i Zero har fått med oss Sharebus-konseptet og heier på tiltak som fremmer samkjøring og er bra for miljøet. Vårt fokus er skifte fra fossil til fornybar energibruk i transportsektoren, og vi gleder oss å se utslippsfrie Sharebus. Det vil både redusere biler og utslipp. Det er mange delingskonsepter, men endelig så har vi en tjeneste for større grupper for både kortere og lengre avstander, sier Ingvild Kilen Rørholt, Fagansvarlig transport, ZERO - Zero Emission Resource Organization.

En vinnermulighet

Tusenvis av busser kjører halvfulle rundt i Europa. Potensialet for en markedsplass som gjør bussene og setene enkelt tilgjengelige er derfor stort. Frem mot 2025 skal markedet for forbrukerplattformer tredobles, ifølge McKinsey-rapporten Norge i Morgen. Ferdia Sharebus underbygger konklusjonen i rapporten. 

- Delingskonseptet Sharebus snur opp-ned på en bransje som historisk har endret seg lite. Vår løsning gjør det enkelt å dele en buss og gjør turbuss til det beste alternativet

for mange flere reiser. Ferdias plattform gir reisende og arrangører bedre tilbud samtidig som busselskapene får fylt bussene sine, sier daglig leder Håkon Sæther i Ferdia.

Forut for internasjonaliseringen har Ferdia styrket kapitalbasen og er klar for videre vekst og oppskalering. 

- Vi ser vi frem til å ta vår grønne, enkle og sosiale transportløsning ut til Skandinavia i løpet av neste år og deretter videre til resten av Europa, avslutter daglig leder Håkon Sæther. 

-----

Om Ferdia AS: Ferdia Sharebus er en delingstjeneste levert av Ferdia AS. Ferdia endrer hvordan vi reiser med buss og effektiviserer turbussbransjen i Europa. Gjennom en unik teknologiplattform digitaliserer selskapet prosessene til lokale busselskap og leverer mobilitetstjenester som gjør det mye enklere å bruke turbusser. Ferdia utvikler både enterpriseløsninger B2B og helt nye transporttjenester B2C. Ferdia skaper bærekraftig mobilitet gjennom teknologi og nettverkssamarbeid. Selskapet ble stiftet i 2016 og har hovedkontor i Oslo. På eiersiden i selskapet er busselskapet både Tide og OsloBuss.